Idelisa
Image default
Mode en Kleding

Het ontstaan van de sok

Het ontstaan van de sok

Sokken staan niet bekend als de meest spannende kledingstukken. Sterker nog, soms worden ze zelfs overgeslagen bij het uitzoeken van een outfit. Een paar witte sokken voldoet immers altijd.

Tegenwoordig is het vanzelfsprekend om sokken aan de voeten te doen als je je gaat aankleden. Je beschermt je voeten tegen beschadigingen en wanneer je zweet, wordt dit door de sok opgenomen. Dit voorkomt dat je kou vat.

Vandaag de dag worden sokken van allerlei verschillende materialen gemaakt, denk bijvoorbeeld aan katoenen sokken, wollen sokken en sokken van viscose. Dit was echter niet altijd zo. De allereerste sokken waren namelijk gemaakt van dierenhuid en dierenhaar. Gelukkig is dat hedendaags wel anders.

Ook de lage sokken bestonden vroeger nog niet, er werden uitsluiten stevige kousen gemaakt die werden vastgebonden aan de enkels met als functie het beschermen van de voeten.

Eerste versie sokken

De sok is al een hele poos geleden geïntroduceerd, namelijk zo’n 800 jaar voor Christus. De grieken waren de eerste die sokken droegen, gemaakt van dierenhuid en dierenharen. Het woord ‘sokken’ stamt dan ook af van het Griekse woord ‘soccus’.

Zij beschermden hun voeten tegen wonden en andere implicaties tijdens het jagen. De dierenharen verwerkt in de sokken zorgde ervoor dat de voeten van de Grieken warm bleven. Technieken om stoffen te weven, zoals katoen of wol, bestond destijds nog niet.

De evolutie van de sokken

Na zo’n 1200 jaar veranderde nam de sok een heel andere vorm aan. Hij werd niet langer gemaakt vanuit dierenhuid en dierenharen. De Egyptenaren liepen namelijk in het jaar 400 (na Christus) rond in gebreide sokken van vilt. 

Destijds was de sok een luxeproduct. Tot het jaar 1700 werden sokken namelijk met de hand gemaakt. Het breien van een paar sokken nam destijds nog veel tijd in beslag. De breimachine (uitgevonden in de 17e eeuw) boodt de oplossing. Door gebruikt te maken van zo’n breimachine konden sokken eenvoudiger en sneller geproduceerd worden.

Tot het jaar 1940 werden sokken voornamelijk gemaakt van katoen, wol en zijde. Hier kwam in het jaar 1940 verandering in, met de opkomst van de stof nylon. Door de nylon stof werd de pasvorm van de sok ook flink verbeterd, omdat de stof door verhitting elastisch kon worden gemaakt. Ook had nylon het voordeel dat het in verschillende kleuren geproduceerd kon worden. Deze stof is dus de basis zoals we de hippe sokken vandaag de dag kennen: kleurrijk en met gekke printjes.


https://www.xpooos.com/nl/sokken/hippe-sokken/