Idelisa
Image default
Dienstverlening

Hoe ontstaat er een rioolbreuk?

Het is een onaangename verrassing om te horen dat er een rioolbreuk is in jouw straat of buurt. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe het kan gebeuren? Het rioolsysteem bestaat uit enorm lange en complexe systemen die constant onder druk staan, met regelmatig zware inhoud die wordt verwerkt. Het is geen wonder dat ze soms het begeven. In deze blogpost gaan we dieper in op de oorzaken en gevolgen van een rioolbreuk.

1. Wurzels
Wurzels of wortels die in de rioolbuizen groeien zijn een veelvoorkomende oorzaak van rioolbreuken. De wortels kunnen leidingen openbreken of beschadigen, en door de openingen kunnen zij vocht en sedimenten binnenlaten. Als de wortel en de inhoud eenmaal in de buis zitten, kunnen verstoppingen, wateroverlast en mogelijk overloop optreden.

2. Zwaar verkeer
Wanneer zwaar materieel, zoals vrachtwagens en bussen, over in de buurt gelegen rioolbuizen en putdeksels rijdt, kan het de fundering van het riool en de buizen beschadigen. Dit kan leiden tot scheuren, losgeslagen buizen en zelfs instortingen van de rioolbuizen.

3. Corrosie
Na verloop van tijd kan de korrelige omgeving waarin rioolbuizen zich bevinden leiden tot corrosie van de buizen. Hierdoor ontstaan lekken en scheuren en kan het riool uiteindelijk resulteren in een breuk.

4. Veroudering
Het rioolsysteem in vele steden is meerdere decennia oud en sommige delen zijn misschien niet meer in de beste toestand. Verouderde buizen kunnen aan het einde van hun levensduur zijn of onderhevig zijn aan ernstige weersomstandigheden en spanningen met de tijd. Hierdoor kan een rioolbreuk ontstaan.

5. Verstoppingen
Verstoppingen in het riool kunnen ook resulteren in overstromingen die op hun beurt net zoveel schade of zelfs meer kunnen aanrichten dan een rioolbreuk. Deze kunnen veroorzaakt worden door de opbouw van toiletpapier, vochtige doekjes of andere afvalproducten.

Een rioolbreuk is een vervelende en soms dure aangelegenheid om op te lossen. Het kan leiden tot overstromingen die schade aan eigendommen en zelfs aanrichten aan elk type gebouw. Het is daarom belangrijk om dergelijke lekken in een vroeg stadium te identificeren en snel te repareren. Ook het goed onderhouden van het rioolsysteem en eventueel riool ontstoppen Ridderkerk kan meehelpen bij het voorkomen van potentiële verstoppingen en mogelijke rioolbreuken. Wij hopen dat deze blogpost je nuttige informatie heeft gegeven om meer te leren over de oorzaken en gevolgen van rioolbreuken.

https://regioriool.nl/riooldiensten/riool-ontstoppen/riool-ontstoppen-ridderkerk/