Idelisa
Image default
Zorg

Hoe werkt een spleetlamponderzoek?

In de oogheelkunde hebben oogartsen allerlei apparaten om ogen te onderzoeken. Een van de handigste en krachtigste daarvan is de spleetlamp. Met dit apparaat kunnen artsen de verschillende delen van het oog goed bekijken en verschillende oogziektes vaststellen. In dit artikel bespreken we hoe een onderzoek met een spleetlamp werkt en waarom het zo belangrijk is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Blijf dan even lezen!

De spleetlamp

De spleetlamp is een krachtig apparaat van de optiek leverancier met helder licht dat als een dunne lijn op je oog schijnt. Dankzij dit licht kunnen oogartsen je oog vanuit verschillende hoeken bekijken en tot wel 40 keer vergroten. Ze kunnen hiermee de voorkant van je oog, zoals het hoornvlies, de iris en de lens, goed onderzoeken. Bovendien kunnen ze met speciale lenzen dieper in je oog kijken, zoals naar het glasvocht, het netvlies en de optische schijf.

Het doel van een spleetlamponderzoek

Met het spleetlamponderzoek kunnen oogartsen diverse oogproblemen vaststellen, waaronder bekende aandoeningen zoals glaucoom, staar en maculaire degeneratie. Maar dit instrument is nog veelzijdiger. Het kan ook andere gezondheidsproblemen ontdekken die niet direct met de ogen te maken hebben, zoals bepaalde vormen van kanker. Het is dus een super handig onderzoek dat erg waardevol is.

Het onderzoeksproces

Een onderzoek met de spleetlamp heeft veel voordelen. Het is een simpele, pijnloze en niet-invasieve procedure die in de oogartspraktijk gebeurt. De patiënt zit voor de spleetlamp met het hoofd recht en de kin op een steun. Het is belangrijk om zo weinig mogelijk te knipperen en stil te zitten, zodat de arts duidelijke en precieze beelden kan krijgen van de oogstructuren, vooral het netvlies. Om het hoornvlies en de traanfilm te onderzoeken, kan de arts een fluorescerende kleurstof op het oog aanbrengen of de sclera voorzichtig aanraken met een vochtig wattenstaafje. Deze kleurstof verdwijnt vanzelf als je knippert. Als de arts de achterkant van het oog wil bekijken, wordt de pupil vergroot. Na zo’n onderzoek is het beter om niet zelf te rijden en een zonnebril te dragen, omdat je door een vergrote pupil een tijdje wazig kunt zien. Nu weet je wat een spleetlamponderzoek is!