Idelisa
Image default
Society / Relationships

Hulpmiddelen voor in de badkamer

Er gebeuren jaarlijks erg veel valongevallen bij ouderen in de badkamer. Veilig douchen is voor ouderen dan ook niet zo normaal als wij denken dat het is. Daarom is het raadzaam om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld hulpmiddelen voor de badkamer aan te schaffen om ongelukken te voorkomen.

Als je niet te lang kan of wil staan onder douche, kan je gebruik maken van een douchestoel. Er bestaan losse varianten die je in de douche kunt zetten, maar ook opklapbare douchezitjes aan de wand. Een opklapbaar douchezitje scheelt vaak extra werk, omdat bij de losse varianten je de douchestoel elke keer in en uit de douche moet verplaatsen.

Een grijppaal wordt tussen het plafond en de vloer geklemd, zodat je je hieraan kan vasthouden. Wanneer je in en uit een bad stapt kan het als een steun dienen. Denk er bij de grijppaal wel aan dat het de stap over de badrand niet wegneemt.

Een antislipvloer kan vaak ook helpen, omdat dit het slipgevaar wegneemt in de badkamer.

Als je een tussenstap nodig hebt voor het in en uit bad stappen, kun je kiezen voor een badplank. Het kan als zitje gesteund worden op de randen van het band, waardoor je eerst kunt gaan zitten voordat je jezelf in het bad laat zakken. Dit kan echter nog wel kracht vergen van de armen.

Een body dryer kan hulp bieden bij het afdrogen na het douchen. Hierdoor wordt er meer kracht vereist van de armen en het maken van verschillende ongemakkelijke bewegingen die je maakt bij het afdrogen met een handdoek.

Wandbeugels kunnen helpen bij het bieden van wat extra steun. In de douche kunnen ze zorgen voor extra stabiliteit en bij het toilet kan het als hulp dienen bij het opstaan en zitten. Dit is ook één van de meest voorkomende hulpmiddelen voor ouderen in de badkamer.

https://lavicta.nl/