In 2016 vierde BMW zijn 100-jarige bestaan.

BMW is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de autowereld. Het begon ooit als fabrikant van vliegtuigmotoren. Via omwegen in de spoorweg- en wapenindustrie en motorfietsen is BMW verworden tot de producent van wereldwijd toonaangevende auto’s. Een succesverhaal dat tot volle glorie kwam vanaf de jaren ‘70.

Geschiedenis

In 2016 vierde BMW zijn 100-jarige bestaan. BMW staat voor Bayerische Motoren Werke. Het beschouwt de oprichtingsdatum van de Bayerische Flugzeug Werke als de oprichtingsdatum.

Met de overname van autofabrikant Eisenach in 1928 werd BMW ook autofabrikant. De eerste BMW was de in licentie gebouwde Dixi, een afgeleide van de Austin Seven. Vanaf 1933 bouwde BMW eigen modellen.

Na de oorlog produceerde BMW een grote sedan en een sportauto met een V8-motor. Dit was geen succes. Vanaf het begin van de jaren zestig kwam de ommekeer met de ‘Neue Klasse’ 1500 en hiervan afgeleide sportieve sedans met achterwielaandrijving.

In 1994 nam BMW het noodlijdende Rover over. Dit werd geen succes. Uit de overname heeft BMW wel het merk Mini overhouden.

BMW Populaire Modellen van nu

BMW’s actuele modelaanbod is zeer uitgebreid en loopt van de 1-serie en 2 Serie via de 3-serie, 4-serie en 5-serie in de (hogere) middenklasse, tot de luxe 7-serie limousine. Met de X1, X2, X3, X5 en X6 worden SUV-liefhebbers bediend. Via Private Lease zijn de meeste modellen voordelig te rijden voor een vast bedrag per maand. BMW Private Lease is met een ware opmars bezig in Nederland.

1 serie

De BMW 1 Serie is de meest compacte BMW serie. In de zoektocht naar grotere verkoopaantallen gaat BMW vanaf 2004 de concurrentie aan met populaire hatchback modellen als de Volkswagen Golf.

De opgave was om een echte BMW te maken qua comfort en rijkwaliteiten tegen een concurrerende prijs. Dit resulteerde in de 1-serie, met een kleine omvang, een lange sportieve motorkap en een korte achterkant. Kenmerkend zijn ook de strakke karakteristieke lijnen.

Als een van de weinige auto’s in zijn klasse was de BMW 1 Serie initieel uitgerust met achterwielaandrijving (eerste en tweede generatie). De nieuwste BMW 1 Serie heeft voorwielaandrijving.

BMW 1 serie Private Lease is de voordeligste manier om in nieuwe BMW te rijden.