Idelisa
Image default
Society / Relationships

Informatie over de Linux virusscanner

Vaak wordt gedacht dat voor een besturingssysteem van Linux geen virusscanner nodig is. Het is inderdaad een zeer stabiel systeem, maar ieder platform heeft kwetsbare punten en het is dus verstandig om ook voor Linux antivirusbescherming in te richten. Let er wel goed op dat je een virusscanner kiest die specifiek geschikt is voor dit besturingssysteem. Je hebt hierin minder keuze dan in virusprotectie voor Windows, omdat Linux nou eenmaal minder wordt gebruikt en daarom een minder aantrekkelijke markt is voor softwareleveranciers. Dat opgeteld bij het virusvrije imago zorgt ervoor dat lang niet alle aanbieders van virusscanners zich wagen aan een product voor Linux.

Virussen gericht op Windows

Linux computers worden vaak kwetsbaarder, omdat ze meestal draaien in een netwerk met Windows Pc’s. Veel webservers draaien ook op Linux. Als een hacker een dergelijk systeem weet te kraken, dan kan hij op die manier heel veel computers die wel op Windows draaien infecteren met een computervirus. Meestal doet een virus een Linuxsysteem weinig kwaad, omdat dit doorgaans is ontwikkeld voor Windows. Meestal blijven de geïnfecteerde bestanden slapend aanwezig. Als ze hiertoe de kans krijgen zullen deze bestanden een Windowssysteem proberen aan te vallen. Toch komen er ook steeds meer virussen die speciaal zijn gericht op Linux, met name trojans. De kwaliteit van de virussen is meestal nog laag, maar het is natuurlijk geen gunstige ontwikkeling. 

De beste virusbeveiliging

De bekende AV-Test heeft ook virusscanners voor Linux getest. Opvallend is dat andere software als beste uit de test kwam dan bij tests gericht op Windows. Kaspersky Endpoint Version wist in 100% van de gevallen het virus in een Linuxsysteem te detecteren. ESET was effectief in meer dan 99% van de gevallen, maar behaalde net niet de 100%. AVG herkende 99% van de virussen die tijdens de test op het systeem werden losgelaten. Symantic, dat bij Windows goed uit de bus kwam, miste 3% van de geteste malware. De virusdetectie van F-Prot wist slechts in 23% van de gevallen het virus op te merken. Dat betekent dus dat ruim drie op de vier virussen gewoon hun gang kunnen gaan.

Voorkom malware

Een virusscanner helpt bij het opsporen en verwijderen van malware, maar het is natuurlijk beter om te voorkomen dat een computer geïnfecteerd raakt. Download alleen software van betrouwbare bronnen, klik niet op verdachte links en banners en houd je systeem up to date. Als je deze aanwijzingen opvolgt, zal je op een Linuxsysteem niet snel last krijgen van een virus.

http://virusscannerervaring.nl/