Idelisa
Image default
Society / Relationships

Studiebegeleiding als middel om nominaal af te studeren

Nominaal afstuderen is belangrijker dan ooit voor studenten. Met de strengere maatregelen en hogere prestatiedruk in het hoger onderwijs, hebben studenten er baat bij zo snel mogelijk af te studeren. Dit betekent concreet dat er nominaal afgestudeerd moet worden: binnen de drie jaar die staat voor een bachelor bijvoorbeeld. Wij spraken met hbo- en wo-studenten op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen die ervoor kiezen om met studiebegeleiding te zorgen dat ze niet in de financiële problemen komen.

 

Prestatiebeurs

De prestatiebeurs is sinds enkele jaren afgeschaft. Die beurs betekende dat studenten de studiefinanciering die ze gedurende hun studie ontvingen niet zouden hoeven terugbetalen als ze maar één jaar studievertraging zouden oplopen of als ze nominaal zouden afstuderen. Nu is de studiefinanciering standaard een lening die met een zeer lage rente in de jaren na de studie terugbetaald moet worden. Elke maand dat er gestudeerd wordt telt dus. Janne (21) vertelt over haar ervaring met het systeem: “Mijn zus is zeven jaar geleden afgestudeerd en die viel toen nog in de oude regeling. Zij heeft helemaal geen studieschuld. Toen ik ging studeren was de enige optie lenen en dus het opbouwen van een schuld. Het voelt gewoon niet goed om straks klaar te zijn met achttien jaar educatie en dan al met een achterstand te moeten beginnen.” Om te zorgen dat die lening niet hoger oploopt dan nodig, schakelde Janne onlangs een trainer in voor online tentamentraining.

 

Online aanvullende educatieve hulp

Janne is niet de enige studente die probeert te zorgen dat zij/hij nominaal kan afstuderen middels aanvullende online studiehulp. Inaya (23) wordt begeleid door een scriptiebegeleider van Scriptium, centrum voor educatieve ondersteuning. “Het liep allemaal niet zo lekker met de begeleider van school. Je moet dat ding toch schrijven en het kost heel veel tijd en energie om te werken met een begeleider die je niet zo goed ligt. En een andere schoolbegeleider aanvragen is al helemaal een eindeloze kwestie. Ik geef dus liever nu geld uit aan een scriptiebegeleider die me wel echt goed kan helpen dan dat ik straks de scriptie moet herkansen,” vertelt zij ons.

 

Het financiële plaatje

De vraag is dan natuurlijk wat eigenlijk het financiële voordeel is van aanvullende hulp. Het geld dat gewonnen wordt aan het korter studeren wordt dan ogenschijnlijk in aanvullende begeleiding. Hilal (23) studeert bedrijfskunde en vertelde ons hoe het zit: “Kijk, je kunt zaken als tentamentraining en scriptiebegeleiding gewoon opgeven als studiekosten aan het eind van het fiscale jaar. Dan wordt het afgetrokken van de belasting. Die studievertraging, tsja, die betaal je sowieso helemaal zelf. Het hangt er overigens ook vanaf over hoeveel studievertraging we het hebben. Als je zelf een jaar extra collegegeld en misschien zelfs wel instellingsgeld moet ophoesten, kun je daar misschien wel 1000 uur begeleiding voor krijgen.” Hilal benadrukt na ons interview dat er voor weinig geld al hulp beschikbaar is. Zo kun je jouw scriptie laten nakijken voor de laagste prijzen.

https://www.scriptium.nl/