Idelisa
Image default
Kinderen

Een gids voor het kiezen van de perfecte fiets voor je kind

Een gids voor het kiezen van de perfecte fiets voor je kind

Zoals bij elke belangrijke aankoop, kunnen lange lijsten met functies van fietsen overweldigend zijn, en het kan moeilijk zijn om te zien welke fiets geschikt is voor je kinderen. Onderstaande informatie helpt je om erachter te komen waar je op moet letten bij het kopen van kinderfietsen.

De lijst

Bij het kopen van een fiets voor je kind dien je rekening te houden met het gewicht van het fietsframe. Veel van de goedkopere fietsen zijn erg zwaar. Ook zijn sommige kinderfietsen zwaarder dan fietsen voor volwassenen, wat niet ongebruikelijk is. Stel je je eens voor dat je op zo’n zware fiets probeert te rijden. Dat klinkt niet leuk. De meeste frames van kinderfietsen zijn gemaakt van aluminium. Sommige bedrijven maken kinderfietsen met stalen frames, die meestal zwaarder zijn, en titanium frames, die erg duur zijn. Fietsen gemaakt van aluminium kunnen nog steeds verschillende kwaliteitsniveaus hebben. Er zijn zowel hoogwaardige als minderwaardige soorten aluminium, dus controleer het gewicht van de fiets als geheel om ervoor te zorgen dat deze licht is. De kwaliteit van het gebruikte metaal en de gebruikte onderdelen kan tot 2 kg schelen in het gewicht van twee fietsen met aluminium frames. Als je uiteindelijk met je kinderen fietst, heb je waarschijnlijk ook een mosz bag nodig om je telefoon veilig te bewaren.

Het stuur

Sturen voor kinderfietsen zijn er in drie hoofdstijlen: hoog, middelhoog en plat. Als je kind tijdens het rijden graag rechtop zit, moet je een stuurverhoger aanschaffen. Het verhoogt de hoogte van het stuur en laat ze rechtop zitten. Middelhoge stangen kunnen het kind meer hoogte geven, maar zorg ervoor dat de knieën voldoende ruimte hebben, zodat ze het stuur niet raken bij het draaien en iets naar voren kunnen leunen. Bovendien kan een te hoog of naar achteren gebogen stuur leiden tot achteroverleunen en nekbelasting, waardoor de berijder geen kracht op het stuur kan uitoefenen en de manoeuvreerbaarheid van de fiets wordt belemmerd. Voor nieuwe fietsers, doordat ze naar de staven kunnen leunen en er meer druk op kunnen uitoefenen, kunnen ze in een veel betere positie komen om te trappen. Daarnaast is een rugzak handig voor je kind om spullen mee te nemen tijdens het fietsen.

Versnellingen van single speed?

Het is belangrijk op te merken dat kleinere kinderen niet per se versnellingen nodig hebben, omdat ze verwarrend kunnen zijn en extra gewicht aan de fiets kunnen toevoegen. Een fiets met één versnelling zal echter moeilijker bergopwaarts trappen, zodat versnellingen plotseling cruciaal worden als je in een heuvelachtig gebied woont. Door te observeren hoe je kinderen bergopwaarts rijden, kun je beslissen of ze een fiets met versnellingen nodig hebben. Worstelen ze, bewegen ze de pedalen heel langzaam, of laten ze de fiets achter en kiezen ze ervoor om te lopen? Als je ja hebt geantwoord, overweeg dan om een ​​fiets met versnellingen aan te schaffen. Door het schakelsysteem van de achterderailleur heeft een fiets met versnelling meer zorg en regelmatig onderhoud nodig dan een fiets met één versnelling. Derailleurs kunnen gemakkelijk worden vernietigd, waardoor de versnellingen niet soepel of zelfs helemaal niet kunnen schakelen. Als je kiest voor een fiets met versnellingen, vermindert het gebruik van een enkel kettingblad vooraan het aantal shifters dat nodig is voor de achterderailleur. Eén shifter is aanzienlijk gemakkelijker voor kinderen om onder de knie te krijgen, omdat ze kunnen leren schakelen en op en neer schakelen zonder zich zorgen te hoeven maken over welke shifter/hendel ze moeten gebruiken.