Idelisa
Image default
Kinderen

Weer aan het werk na je zwangerschapsverlof

Na een maandenlange zwangerschap is jullie zoontje of dochter eindelijk geboren. Die klus heb je mooi geklaard! Tijd om te herstellen en zoveel mogelijk te genieten van jullie nieuwe aanwinst. Gelukkig krijg je daar de kans voor in jouw zwangerschapsverlof, of beter gezegd: bevallingsverlof. Maar één ding is zeker: of je het nu leuk vindt of niet, er komt een keer een eind aan en dan mag (moet?) je weer aan het werk na de zwangerschap.

Borstvoeding blijven geven?

Oké, je moet dus weer aan de bak. Naast het feit dat dat emotioneel zwaar kan zijn omdat je je kindje minder ziet, is het natuurlijk ook belangrijk om rekening te houden met praktische zaken. Ga je bijvoorbeeld wel of niet door met het geven van borstvoeding? Het kan best even wennen zijn voor een baby om van voeden van de borst over te stappen op een fles met afgekolfde melk. Misschien is het handig om een keer te oefenen voordat je aan het werk gaat.

Kolven

Het is belangrijk om een goede borstkolf te kopen. Je kunt kiezen voor een elektrische kolf of een handmatige, het is maar net wat je prettiger vindt.

Bedrijven zijn wettelijk verplicht om een kolfruimte te hebben die afgesloten kan worden vanaf de binnenkant, waar een comfortabele stoel of bank staat, waar het niet te koud is en met een koelkast. Het raam moet afgeschermd kunnen worden. Veel bedrijven voldoen echter niet aan deze eisen. Zij dienen een alternatieve ruimte voor je te verzorgen. Informeer hier van tevoren naar bij je werkgever. Geef tijdig aan dat je wilt gaan kolven, zodat er eventuele vervanging voor je geregeld kan worden. Volgens de wet heb je het recht om een kwart van je werktijd te gebruiken om te kolven.

Moedermelk bewaren

Het is belangrijk om afgekolfde moedermelk te bewaren op de juiste manier. Hiervoor bestaan speciale flesjes, bewaarbekers en -zakjes. Zet de melk na het kolven direct in de koelkast. Gebruik een koeltas om de flesjes mee naar huis te nemen. Je kunt ervoor kiezen om de melk in kleine porties te verdelen en in de vriezer te doen, zodat je precies genoeg hebt voor een later tijdstip. In de koelkast is moedermelk zo’n drie dagen houdbaar.