Idelisa
Image default
Onderwijs

Maak kennis met de zakelijke gebruiken in Spanje

Wanneer je naar Spanje afreist om zaken te doen is het zeer verstandig om je te verdiepen in de culturele gebruiken van het land. Zeker als het gaat om zakendoen, kan je succes hiervan afhankelijk zijn. Op een goede manier participeren in de zakencultuur is een snelle en relatief eenvoudige manier om punten te scoren en respect te verdienen. Hieronder volgen een aantal punten waar je op kan letten. 

 

Het gebruiken van de taal 

 

Het is goed voor te stellen dat je niet helemaal de taal eigen kan en wil maken als je slechts een enkele keer zakendoet met Spanjaarden. Blijkt het echter op regelmatige basis voor te komen dan is het volgen van een cursus Spaans geen overbodig goed. Over het algemeen kunnen Spanjaarden wel een redelijk woordje Engels, maar het spreken van Spaans wordt zeker op prijs gesteld. Ook scoor je punten met het meebrengen van Spaanstalig promotiemateriaal. Wil je bijvoorbeeld een product of een dienst aanbieden, zorg dan dat je website of je brochure goed te volgen is voor Spaanstaligen, dit werkt namelijk drempelverlagend.  

 

Lunch of diner 

 

Anders dan in Nederland worden de zaken in Spanje vaak gedaan tijdens een lunch of een diner. Een lunch is in Spanje vaak warm en uitgebreid. Houdt hier dus rekening mee. Dit is voor Zuid-Europese landen sowieso gebruikelijker. Ook in het zakelijk Italiaans worden belangrijke zaken bijvoorbeeld vaak besproken onder het genot van een hapje en een drankje. 

 

Kleding 

 

In Nederland kan je tegenwoordig vrij casual gekleed naar een zakenafspraak. In Spanje is het echter nog wat traditioneler. Houdt hier dus rekening mee. Strak in het pak is niet per definitie gewenst, maar met een net overhemd of een blouse kan je de plank nooit misslaan. Al is er wel wat verschuiving zichtbaar in de sectoren waar veel jonge mensen werken. 

 

Tijd 

 

Het is een bekend stereotype met een kern van waarheid; Spanjaarden doen het over het algemeen rustig aan. Op de minuut op tijd komen is niet per se gebruikelijk en een deadline missen gebeurt ook regelmatig. Daarnaast zijn Spanjaarden meer gewend om langer na te denken alvorens een belangrijke beslissing te maken.

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/spaans/