Idelisa
Image default
Mobiliteit

Last van een sportblessure? Sportfysiotherapie biedt hulp.

Last van een sportblessure? Sportfysiotherapie biedt hulp. 

Tijdens het sporten lopen mensen vaak blessures op. Sommige mensen zijn meer blessuregevoelig dan anderen. Ook zijn sommige sporten meer blessuregevoelig. Voetbal bijvoorbeeld is een zeer blessuregevoelige sport, zwemmen daarentegen een stuk minder. De oorzaak van sportblessures ligt vaak in een verkeerde balans tussen belasting van de spieren en de belastbaarheid; we spreken hier van overbelasting. Sportfysiotherapie kan in zulke gevallen uitkomst bieden.

Wat is sportfysiotherapie?

Bij sportfysiotherapie ligt de focus op revalidatie, preventie en behandeling van verschillende soorten sportblessures. Deze vorm van fysiotherapie wordt veel ingezet in de topsport, maar ook in de amateursport. Een sportfysio is een fysio die naast zijn gewone opleiding een specialisatie heeft gedaan in de richting van sportfysiotherapie. De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapie gaan zijn gerelateerd aan de schouder, knie of enkels.

Waarom sportfysiotherapie? 

Voor topsporters is sportfysiotherapie heel voordehandliggend. Zij kunnen namelijk hun beroep niet uitoefenen en een flinke blessure kan ze hun carrière kosten. Maar ook amateursporters willen na een blessure het liefst zo snel mogelijk de sport weer hervatten. Zelfs als je wilt beginnen met sporten, kun je terecht bij de fysio, hij of zij kan je begeleiden met sporten en je zo een heel eind op weg helpen.

Hoe verloopt een behandeling? 

De behandeling zal beginnen met een gesprek waarin de behandelend therapeut gaat proberen de blessure zo goed mogelijk in kaart te brengen. Zo’n gesprek wordt ook wel een anamnese genoemd. Na dit gesprek wordt er een behandelplan of revalidatietraject opgezet. Dit plan is volledig afgestemd op jou en de sport die je beoefend. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je samen met je therapeut oefeningen gaat doen om je blessure te doen herstellen. Het uiteindelijke doel van de therapie is dat de sporter zijn of haar favoriete sport weer met veel plezier en zonder klachten kan uitoefenen.

 

https://www.medifitfysiotherapie.nl/behandelingen/sportfysiotherapie/