Idelisa
Image default
Beauty en verzorging

Soorten klinieken en hun diensten

Een kliniek is een medische instelling waar je poliklinische zorg kunt krijgen. Klinieken zijn er in verschillende vormen. Hoewel sommige onafhankelijke praktijken zijn, kunnen andere verbonden zijn aan een ziekenhuis of universiteit. Sommige medische voorzieningen zijn ook ondergebracht in winkels. Elke soort kliniek kan een breed scala aan diensten aanbieden. Terwijl sommige klinieken meer gespecialiseerd zijn in bepaalde medische procedures, bieden andere een breed scala aan gezondheidszorgdiensten aan. De categorieën gezondheidsklinieken, de diensten die ze aanbieden en waar ze te vinden zijn, worden allemaal behandeld in de onderstaande secties.

Eerstelijns klinieken

De medische professionals die je tegenkomt in een eerstelijns kliniek zijn gespecialiseerd in algemene geneeskunde. Dit kan van toepassing zijn op kindergeneeskunde, interne geneeskunde of huisartsgeneeskunde. Je kunt echter ook overleggen met andere medisch specialisten, zoals verpleegkundig specialisten en assistenten. Bovendien vragen sommige klinieken voor basiszorg niets of een minimale vergoeding voor hun diensten. Deze klinieken kunnen worden omschreven als welwillende of open klinieken.

Gespecialiseerde klinieken

Een gespecialiseerde kliniek richt zich op een bepaalde tak van geneeskunde, terwijl een algemene zorgkliniek een breed scala aan behandelingen biedt. De medewerkers van een gespecialiseerde kliniek hebben een specifieke opleiding die zich richt op medische specialiteiten zoals: dermatologie neus, oor en keel (KNO) cardiologie tandheelkunde dermatologie gastro-enterologie, neurologie, oogheelkunde, orthopedie, lichaamsbeweging, sporttherapie, urologie. Gespecialiseerde klinieken kunnen zelfstandig opereren of deel uitmaken van een groter zorgstelsel of ziekenhuisnetwerk. Jouw huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist als je een behandeling nodig hebt die zij alleen kunnen bieden.

Dialyse klinieken

Een bijzonder soort kliniek dat dialyse aanbiedt aan patiënten met nierfalen is een dialysekliniek. Het proces van dialyse helpt bij het verwijderen van afval en andere mogelijk gevaarlijke elementen uit het bloed. Sommige mensen hebben voordelen aan het bezoeken van een dialysekliniek ten opzichte van een dialyse thuis. Er zijn bijvoorbeeld verschillende voordelen verbonden aan het laten uitvoeren van dialyse in een kliniek: de procedure staat onder toezicht van gekwalificeerd medisch personeel; je hoeft geen dialyseapparatuur thuis op te slaan; en je hebt de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met andere mensen die dezelfde behandeling krijgen, wat door sommige mensen als prettig wordt ervaren.