Idelisa
Image default
Gezondheid

Voorrang en toch aangereden op een zebrapad

Wat veel voorkomt in het drukke verkeer van tegenwoordig is het aangereden worden op het zebrapad. De zebrapaden zijn niet, heel vaak niet, een veilige plaats om over te steken. Vaak willen chauffeurs nog even snel naar hun eindbestemming en zien de voetganger over het hoofd, en dan is er een volgend geval van aangereden worden op een zebrapad. Vaak met desastreuze gevolgen. We kennen allemaal de beelden uit het nieuws, de oudere dame die ’s avonds met haar rollator wordt aangereden op een zebrapad. Afschuwelijke beelden die op ons netvlies staan. De dader rijdt nog een keer in de achteruit over de dame heen, en verdwijnt dan in de donkere nacht. Te weerzinwekkend voor woorden.

Altijd voorrang op een zebrapad

De voetgangers hebben altijd voorrang op een zebrapad. Iedereen die het zebrapad passeren wil moet stoppen. Toch gebeurt het veel te vaak dat er voetgangers worden aangereden op een zebrapad. Terwijl er ook vaak sprake is van stoplichten. Hoe duidelijk wil je het hebben, denk ik dan. Het is gewoon haastig gedrag, onoplettendheid, simpelweg niet goed gekeken of er iemand toevallig wil oversteken, of er maar gemakshalve op rekenen dat de voetganger wel even wacht op de haastige automobilist. Dat doet niet iedere voetganger, vaak ook omdat ze vertrouwen op het groene stoplicht. Maar helaas, niet iedere automobilist houdt daar rekening mee, rijdt door oranje of rood licht en een tel later is er iemand aangereden op een zebrapad.

Wat kunnen we daar nu aan verbeteren? Er zullen altijd automobilisten zijn die hun aandacht ergens anders op gericht hebben. Een grote boosdoener tegenwoordig is de mobiele telefoon. En dat kan eenvoudigweg niet, tegelijk op je telefoon kijken en ook het verkeer in de gaten houden. Onmogelijk. Trouwens, voetgangers worden ook door scooters en fietsers van de sokken gereden, maar dat heeft minder zware gevolgen.