Idelisa
Image default
Society / Relationships

Littekens behandelen bij dermatoloog

Een litteken kan overal op het lichaam vormen. Een litteken ontstaat namelijk als de huid diep beschadigd is. Voor veel mensen is een litteken storend en willen ze graag van het litteken af. Als de huid beschadigd is tot op de opperhuid kan je het litteken vaak behandelen met een littekencreme. Is de huid beschadigd tot aan de lederhuid? Dan is het onmogelijk om het litteken te verwijderen. De enige mogelijkheid is om het litteken te verminderen door middel van cosmetische ingrepen bij dermatoloog.  Dit komt omdat de beschadigde huid is vervangen door littekenweefsel. Dit littekenweefsel zal er altijd anders uit zien dan de huid.

Bij de dermatoloog behandelen ze verschillende littekens. De meest voorkomende littekens zijn:

  • Acne littekens: Deze littekens ontstaan na hevige acne. Je kan ze herkennen aan de putjes en deukjes in de huid.
  • Trauma littekens: Dit zijn littekens die ontstaan bij een operatie. Deze littekens kunnen ook zorgen voor pijn.
  • Striae littekens: Striae littekens zitten dieper in de huid. De kleur van de littekens is vaak paars-rood.

Behandelen littekens

Een dermatoloog is gespecialiseerd in het behandelen van littekens. Bij de dermatoloog kan men de littekens verminderen met onder andere een laser, dermapen of een peeling.

De meest efficiënte manier op littekens te verwijderen is met een laser. Veel dermatologen zijn gespecialiseerd in het behandelen van littekens door middel van een CO2 laser. De laser kan diep tot aan de lederhuid komen en zorgt ervoor dat er nieuwe collageen wordt aangemaakt waardoor de littekens minder diep lijken.

Ook biedt de dermatoloog andere manieren aan zoals littekens verwijderen via een dermapent, microdermabrasie en peelings.  Deze behandelingen zijn goedkoper dan de laser behandeling en hebben minder lange herstel tijd. De behandelingen zijn iets minder effectief en er zullen meerdere moeten uitgevoerd worden om een goed resultaat te bereiken. Uiteindelijk zullen de kosten tussen beide behandelingen gelijk zijn.

https://medimast.nl/nl/