Idelisa
Image default
Dienstverlening

Wanneer je de ORV beter aan de hypotheek kunt koppelen (en wanneer niet)

We beseffen het niet altijd omdat je een verplichting aangaat voor een periode van tientallen jaren, maar een hypotheek afsluiten is voor veel van ons de grootste financiële investering in ons leven. Maar wat nu als er iets met je inkomen gebeurt? De meeste mensen zijn gelukkig via hun werk verzekerd wanneer ze hun baan kwijtraken. Maar er is nog een ander scenario mogelijk, je komt onverwacht te overlijden. Je wilt er liever niet aan denken maar je wilt ook niet dat je gezin opgezadeld wordt met kosten die ze niet meer kunnen betalen wanneer jij wegvalt.

En daarom sluiten veel mensen bij het nemen van een hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering af. Of dat ook in jouw geval verstandig is lees je in dit artikel.

Wat is een ORV?

Je hebt het waarschijnlijk al geraden, ORV staat voor overlijdensrisicoverzekering en deze sluit je af om je nabestaanden financiële zekerheid te bieden. In tegenstelling tot andere levensverzekeringen, zoals een uitvaartverzekering, gaat het bij een ORV meestal om een groot bedrag (€100.000 of meer). En daarom wordt de overlijdensrisicoverzekering vaak aan de hypotheek gekoppeld.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering? Omdat je het risico op overlijden verzekert is de premie afhankelijk van zaken die de kans hierop vergroten.

Wanneer ‘koppel’ je de overlijdenrisicoverzekering aan de hypotheek?

Wanneer je nog een flinke restschuld hebt op de hypotheek is het verstandig om je verzekering aan de hypotheek te koppelen. Dat betekent dat bij overlijden eerst de restschuld op de hypotheek wordt afbetaald. Zo kunnen je nabestaanden in de woning blijven wonen, ook wanneer het inkomen afneemt. Ook wanneer je een onzeker inkomen hebt, bijvoorbeeld als ZZP’er in een instabiele branche is het koppelen van je orv aan de hypotheek verstandig.

En wanneer niet?

Ben je al een heel eind met het afbetalen van je hypotheek? Dan is het niet echt nodig om de verzekering aan de hypotheek te koppelen. In plaats daarvan kan het verzekerde bedrag dan direct uitgekeerd worden aan de nabestaanden. Zijn je financiële reserves tijdens de looptijd van je verzekering flink toegenomen? Dan heb je de verzekering misschien helemaal niet meer nodig en kun je de levensverzekering ook afkopen.