Idelisa
Image default
Society / Relationships

Wat doet outplacement?

In het geval van outplacement zul je over het algemeen goed worden begeleid bij het op zoek gaan naar/het vinden van een geheel nieuwe baan. Je zou kunnen zeggen dat dit meestal gepaard gaat met ontslag – onvrijwillig ontslag, wel te verstaan. Je zou outplacement dus eigenlijk beter outplacementbegeleiding kunnen noemen.

Outplacementbegeleiding is zeker geen overbodige luxe. Dit komt omdat het krijgen van ontslag meer onzekerheid met zich mee brengt dan wordt gedacht. Het is namelijk één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die in je leven plaats kunnen vinden. Je verliest namelijk een groot gedeelte van je inkomsten. Je moet wel brood op de plank kunnen krijgen, en op een gegeven moment zullen financiële hulpmiddelen als de ontslagvergoeding en de WW-uitkering ook langzaam af gaan nemen. Het is dus met name bedoeld om ervoor te zorgen dat de onzekerheid en vertwijfeling die ontstaan na het verkrijgen van het ontslag. Er wordt niet gefocust op het vinden van een nieuwe baan. Bij outplacement is het namelijk de bedoeling dat er een nieuw perspectief wordt geboden op het vinden van een nieuwe baan, vooral om de eerder gevormde onzekerheid weg te nemen. Je kunt daar met behulp van een arbeidsdeskundige heel ver mee komen en zo te weten komen wat je wilt bereiken bij je volgende baan.

Echter hoef je niet per se ontslagen te worden om de hulp van zo een outplacementbureau in te mogen schakelen. Het kan bijvoorbeeld ook gebeuren dat je zelf ontslag wilt aanvragen, wellicht omdat je je huidige baan niet meer bij je vindt passen of omdat je wat verandering wilt hebben in je leven. Als je dit aan de arbeidsdeskundige vertelt dan zullen ze je gaan helpen door op je toekomst te gaan focussen. Er wordt er dan voor gezorgd dat je volgende baan wel bij je in de smaak gaat vallen en volledig bij je wensen zal passen.

 

http://www.loopbaannederland.nl