Idelisa
Image default
Society / Relationships

Muziek op de radio

Radio was één van de eerste massamedia kanalen die bestond en in het verleden een belangrijke rol heeft vervult. Denk bijvoorbeeld aan de tweede wereldoorlog waarin de Nederlandse radio een belangrijk middel was om het volk in te lichten en de moed er in te houden. Ook werd het dankbaar gebruikt door het verzet om door middel van codes acties gecoordineerd werden. Tegenwoordig is radio nog steeds groot, ondanks dat er een wildgroei aan nieuwe technologieën en massamedia heeft plaatsgevonden. Het feit dat radio ondanks deze ontwikkelingen nog steeds een groot marktaandeel heeft laat maar weer zien hoe belangrijk het is en hoe diep het geworteld zit. Toch is er veel verandert in vergelijking met vroeger. Waar men voorheen met de familie ’s avonds naar praat programma’s luisterde, luistert men momenteel liever naar de radio om de laatste hits te horen. Ook luistert men vaak niet meer ’s avonds, maar voornamelijk in de auto als men onderweg is naar werk, school of andere dagbestedingen.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ook de inhoud van radioprogramma’s is verandert. Doordat veel luisteraars naar de radio luisteren om de nieuwste hits te horen, draaien veel radiostations vrijwel alleen nog maar hit muziek. Er wordt voornamelijk veel pop, dance en singer-songwriter muziek gedraaid. Ondanks dat dit voor veel luisteraars als positief wordt ervaren, zijn er ook veel luisteraars die zich ergeren aan het feit dat er vrijwel geen andere genres gedraaid worden, zoals rock of rapmuziek.

Dit gegeven, in combinatie met de komst van het internet, hebben de weg geopend voor alternatieve radiostations die voorheen geen kans kregen op de ether. Online radiostations zoals rock antenne webradio die zich richten op een kleine groep luisteraars kunnen op deze manier toch luisteren naar hun favoriete genre, bijvoorbeeld via www.radioguide.fm. Op deze manier is er voor luisteraars toch meer muziek te vinden op de radio, ondanks het gegeven dat de grote stations zich voornamelijk richten op top 40 muziek.

http://www.radioguide.fm/

Gerelateerde artikelen

Neppe of echte boom

Alternatieve koffie

Dakreparatie in heel Nederland