Idelisa
Image default
Society / Relationships

Psychische problemen Nederland

Psychische problemen of klachten komen veel voor in de bevolking. Daarom worden in dit artikel verschillende resultaten en feiten naar voren dit een beeld geven over de situatie in Nederland wat betreft deze psychische problemen of klachten. Er zijn veel verschillende soorten stoornissen die allen een andere oorzaak en klachten hebben.

 

20% van de Nederlandse bevolking

Ongeveer 1 op de 5 mensen in Nederland heeft ooit wel eens te maken gehad met een psychische stoornis of klachten. De meest voorkomende zijn angststoornissen en daarnaast komt depressie veel voor.

 

Verschil tussen man en vrouw

Er is geen duidelijk verschil op te merken als het gaat om psychische klanten tussen mannen en vrouwen. Wel is te zien dat vrouwen vaker stoornissen hebben gehad als het gaat om stemming en angst, maar mannen hebben vaker een middelenstoornis.

 

Leeftijd

Er is wel duidelijk te zien dat er verschil zit in het aantal stoornissen in verschillende leeftijden. Bijvoorbeeld tussen de leeftijd van 25 tot 35 komen stoornissen het vaakst voor en bij mensen tussen 55 en 65 komt het juist het minst vaak voor. Deze stoornissen variëren tussen stemmings-, angst- en middelenstoornissen. Tussen de leeftijd van 18 tot 25 jaar is psychische aandoening het meest voorkomend.

 

Opleidingsniveau

 

Het is duidelijk dat mensen met een laag opleidingsniveau een grotere kans hebben op een psychische aandoening. Dit geldt voor alle verschillende aandoeningen. Mensen met een hoger opleidingsniveau hebben nou eenmaal minder vaak last van een stoornis.

 

Zoek hulp

 

Heb je last van stoornissen op psychische klachten? Probeer er dan zo snel mogelijk iets aan te doen. Door er lang mee rond te blijven lopen zal het alleen maar erger worden en daarom is het belangrijk om actie te ondernemen. Bezoek een psychiater in de buurt en in de randstad zijn er veel mogelijkheden. Zo kun je terecht bij psychologen Den Haag of psychologen Leiden als je hier uit de buurt komt.

https://piekerpoli.nl/